Mire figyeljünk a babaváró hitelnél?

Bár viszonylag egyértelműnek tűnnek a babaváró hitel feltételei, ám akadnak esetek, amikor felvetődhetnek kérdések. Érdemes például végigvenni, mi történik akkor, ha valaki örökbefogadás esetén igényelni ezt a hitelkonstrukciót.

Feltétel a házasság

A babaváró buktatójaként szokták emlegetni, hogy kizárólag házaspárok igényelhetik, azaz semmilyen egyéb viszony nem elégséges alap a babaváró támogatás megszerzéséhez. Megnyugtató viszont, hogy ez könnyen orvosolható, azaz ha csak ez a feltétel hiányzik az igényléshez, a felek gyorsan hozzájuthatnak a maximum 10 millió forintos támogatáshoz.

A babaváró hitel akkor is igényelhető, ha a párnak már van gyermeke, ám a könnyítések csak a babaváró kölcsön felvétele után születő gyerek után járnak. S ha már itt járunk: a babaváró hitel visszafizetése minden gyermek érkezését követően felfüggeszthető három évre, a harmadik gyermek születése után pedig a teljes fennálló összeget elengedik. A második gyermek érkezésével a fennmaradó összeg 30 százalékának visszafizetésétől tekintenek el, míg egy gyermeknél kamatmentes lesz a hitel.

Vannak párok, akiknek sajnos nem születhet közös gyermeke. A babaváró hitelt örökbefogadással is igényelhető, ám a gyermeknek 2019. július 1-je után kell születnie. Amennyiben a babaváró hitelt felvevőknél nem érkezik gyermek, a konstrukció piacivá alakul át. A részletekről az Erste Bank honlapján is olvashat.